Laptele și brânza de Stejaru, pâinea de Turda sau anumite preparate din pește au fost omologate ca produse tradiționale dobrogene. Potrivit Direcției Agricole Tulcea, până la ora actuală au fost omologate 20 de astfel de produse care pot fi găsite atât pe piețele tulcene, cât și în țară.
„Preparatele omologate și înregistrate la Ministerul Agriculturii sub această titulatură sunt: pâinea şi cozonacul de casă, biscuiţi zaharoşi, telemeaua de oaie şi de vacă produsă la Stejaru, precum şi 15 produse din peşte care au fost atestate ca atare în cursul acestui an, respectiv pastramă de crap argintiu afumată, pastramă de somn afumată sau sardeluţă marinată. În total este vorba de 20 de astfel de produse care sunt vândute sub această titulatură”, precizează reprezentanţii Direcţiei Agricole Tulcea.
Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a figura în registrul de atestare a produselor tradiţionale, produsul trebuie să fie fabricat din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie sau de prelucrare care reflectă un tip tradiţional de producţie sau de prelucrare.
Pentru a fi înregistraţi sub această titulatură, producătorii trebuie să prezinte Direcţiei Agricole şi Ministerului Agriculturiii reţeta produsului, modul de preparare, ingredientele folosite şi modul de prezentare.
Laptele și brânza de Stejaru, pâinea de Turda sau anumite preparate din pește au fost omologate ca produse tradiționale dobrogene. Potrivit Direcției Agricole Tulcea, până la ora actuală au fost omologate 20 de astfel de produse care pot fi găsite atât pe piețele tulcene, cât și în țară.
„Preparatele omologate și înregistrate la Ministerul Agriculturii sub această titulatură sunt: pâinea şi cozonacul de casă, biscuiţi zaharoşi, telemeaua de oaie şi de vacă produsă la Stejaru, precum şi 15 produse din peşte care au fost atestate ca at