Un nou scandal internaţional care ar putea afecta şi România sau alte ţări care depind de gazele trimise de ruşi, s-ar putea declanşa între Rusia şi Ucraina din cauza datoriilor pe care aceasta din urmă le-a acumulat faţă de Gazprom, compania-gigant de stat care se ocupă de exploatarea gazelor în Rusia. Gazprom se declară „extrem de îngrijorată” (prin vocea directorului său, Alex Miller) a anunţat că are de recuperat de la Kiev nu mai puţin de 882 de milioane de dolari şi ameninţă cu urmări. Tocmai în această perioadă, Ucraina manifestă o mai mare preocupare pentru apropierea de Uniunea Europeană.
Miller a mai spus că a acceptat amânarea până la 1 octombrie a plăţii restante de 882 de milioane de dolari datorate pentru gazele furnizate în august, dar şi acest termen a fost încălcat. „Situaţia este foarte gravă, deoarece contractul prevede ca în caz de încălcare a condiţiilor de plată să trecem la un sistem de plată în avans“, a avertizat el. De altfel, Miller a avut o convorbire cu premierul rus Medvedev, iar acesta ar fi fost de acord să se treacă la plata în avans dacă problema datoriilor nu este rezolvată în viitorul apropiat.
De partea cealaltă, prim-ministrul ucrainean, Mikola Azarov, a susţinut că datoria este în atenţia guvernului său, dar este, în primul rând, o problemă între cele două companii, Gazprom şi Naftongaz (operatorul ucrainean de distribuţie a gazelor). În plus, el a recunoscut existenţa acestor probleme, dar nu le consideră critice.
Kievul trebuie silit să intre în Uniunea vamală
Contextul politic este unul dificil pentru Ucraina, deoarece Moscova face presiuni asupra guvernului de la Kiev să intre în Uniunea vamală euroasiatică, pe care o doreşte a fi o contrapondere la Uniunea Europeană. Puterea de la Kremlin nu priveşte cu ochi buni apropierea fostelor ţări sovietice de UE. Contramăsurile sunt de ordin economic, în pri