Dacă vrei să faci afaceri du-te în Singapore, Hong Kong sau Noua Zeelandă! Acestea sunt recomandările făcute de Banca Mondială, prin intermediul raportului Doing Business. România ocupă locul 73 în clasamentul general, după Grecia (72), dar înaintea Cehiei (75), Croaţiei (89) şi Rusiei (92). În 2012, ţara noastră se situa cu o poziţie mai sus. Danemarca este primul stat european recomandat pentru demararea afacerilor.
România stă cel mai prost în ceea ce priveşte accesul la electricitate, obţinerea avizelor de construcţie, plata taxelor şi rezolvarea situaţiilor de insolvenţă, dar înregistrează rezultate mai bune în privinţa accesului la credit.
Astfel, ţara noastră ocupă poziţia 174 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri, 223 de zile şi un cost echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor.
Citeşte şi: Fostul şef al Băncii Mondiale, Robert Zoellick, preşedinte al consilierilor Goldman Sachs
În zona taxelor, firmele din România au cel mai mare număr de plăţi din UE, respectiv 39 pe an, şi au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligaţii, cu o rată totală de taxare de 42,9% din profit.
Faţă de anul trecut, ţara noastră a îmbunătăţit mai multe aspecte, în ceea ce priveşte procesul de înfiinţare a unei firme, plata taxelor şi respectarea condiţiilor contractuale.
“La începerea unei afaceri România se află pe locul 60 din 189 de ţări, cu 6 locuri mai sus decât anul trecut. În România este nevoie de 8,5 zile şi de îndeplinirea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Prin comparaţie, la nivel global este nevoie în medie de 25 de zile şi de îndeplinirea a 7 proceduri. La extreme, în Noua Zeelandă este nevoie de doar o jumătate de zi şi de o procedură, iar în ţări ca Surinam e nevoie ca un antreprenor să aştepte 208 zile pentru înregistrarea unei a