Trăim într-un ritm inimaginabil în urmă nu cu foarte mulţi ani. Muncim pe brânci pentru a ne permite încă o rată, şi încă una, şi încă una, suntem mai apatici decât părinţii noştri privaţi de regimul comunist de foarte multe dintre lucrurile atât de la îndemână astăzi. Tresărim când auzim de moarte la vârste din ce în ce mai fragede, ne gândim preţ de câteva momente la riscurile cardiovasculare, după care reintrăm în ritm. 24 de ore câte are ziua nu ne mai ajung de mult, ne mai zguduie din când în când remarca micuţului „Iar ai venit când s-a făcut noapte să mă iei de la cămin! De ce sunt eu ultimul care pleacă?”, dar nu îndeajuns. Progresul ne-a adus în casă de toate, lucruri care ar trebui să ne uşureze viaţa. Doar că nu se întâmplă aşa. Timpul liber, cine se mai poate lăuda că-l are, e sugrumat de nevoia acută de a mai posta ceva pe Facebook, de a da de ştire lumii întregi ce şi cum ţi se mai întâmplă.
Cei care, ca şi noi, nu au timp să se plictisească, nici să respire, fac studii. Înregistrează, prelucrează, comentează, pun la dispoziţie fel de fel de concluzii. Una dintre acestea ar fi că lipsa legăturilor de familie ne afectează la fel de rău ca fumatul sau obezitatea. Să dai un telefon, să le faci părinţilor o vizită, să-ţi faci timp pentru o întâlnire cu vechiul prieten, să nu uiţi de aniversări şi să faci imposibilul, dacă e nevoie, să ajungi la petrecere face mai mult bine, spun psihologii, şi nu doar ei, decât tratamentul la care ajungi, aproape inevitabil astăzi, la un moment dat.
Pentru că avem o mie de alte lucruri pe cap, din nou ne salvează tehnologia. Telefonul deştept îţi aminteşte când e ziua mătuşii, îţi spune care e ora potrivită (pe baza statisticilor realizate analizând o anumită perioadă în care ai apelat) să-ţi suni mama, îţi dă idei de cadou... Ce încă nu s-a realizat, dar timpul e înainte, este dispozitivul car