* Ziarul BURSA a scris încă de la publicarea OUG în Monitorul Oficial că Executivul s-ar fi grăbit adoptând Codul Insolvenţei printr-o Ordonanţă de Urgenţă, aceasta fiind neconstituţională, întrucât nu respectă prevederile unui articol din Constituţie care prevede că regimul juridic general al proprietăţii şi al moştenirii se reglementează prin lege organică
Ordonanţa privind codul insolvenţei este neconstituţională, potrivit deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR). În cadrul unui comunicat de presă, CCR arată că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, fiind admisă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului asupra a două articole din cod şi constatându-se că "Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este neconstituţională". "Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", mai arată anunţul CCR. Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Cele două articole asupra cărora Avocatul Poporului a ridicat excepţia de neconstituţionalitate făceau referire faptul că noile reglementări în domeniu ar fi trebuit să se aplice inclusiv companiilor aflate în insolvenţă şi la faptul că CNA ar fi trebuit să suspende licenţele de funcţionare canalelor radio şi TV aflate în insolvenţă, până la aprobarea planului de restructurare.
CCR a constatat că a fost încălcat art. 115 alin. 4 şi 6 din Constituţie, în sensul că nu se justifică urgenţa adoptării OUG şi că Guvernul nu poate adopta ordonanţe care afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului.
Art. 115 alin. 4 prevede că "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia d