Magda Popeanu, romanca plecata de 21 de ani din Romania, candideaza pentru un post de consilier la alegerile municipale din 3 noiembrie, la Montreal, in Canada. Si, potrivit sondajelor, are sanse foarte mare sa castige.
Este presedintele executiv al Projet Montreal, un partid mai nou pe scena politica din metropola canadiana, a carui particularitate este ca are cei mai multi candidati cu masterat si doctorat. Ma refer la materate si doctorate reale.
Din discutia cu Magda Popeanu am inteles din nou ca lumea politica are aceleasi probleme peste tot, ca niciunde nu lipsesc coruptia si clientelismul, ca notiunea de mafie este universala. Diferenta este felul in care populatia si presa se raporteaza la ele.
Magda Popeanu a luat decizia sa plece din tara in 20 mai 1990, pentru a nu retrai destinul dureros marcat de comunism al familiei sale. Atunci a realizat "ca Romania pleaca intr-o directie in care eu nu mai vedeam o iesire pentru urmatorii 40-50 de ani, si nu 20 cum se prevazuse. O clica de politiceni mi-au omorat speranta unei paci sociale care asigura o viata decenta tuturor. Da, doream o viata decenta, in care sa ma realizez prin munca si devotament si care sa-mi permita sa-i las copilului meu, in afara de stabilitate materiala si o viata sociala bazata pe respect si umanism".
Bunicii Magdei Popeanu fusesera dusmani ai poporului: "unul dintre bunici, participant la primul razboi mondial, 7 ani prizonier in Bulgaria, a fost improprietarit de regina. A pierdut tot, comunistii i-au confiscat pamanturile pe care le-a obtinut prin suferinta si sacrificii, a fost considerat chiabur, apoi a devenit membru al CAP... saracie si munca. Celalalt bunic a construit cu mainile lui o presa de ulei in buza Dorohoiului sperind sa faca un viitor copiilor lui. Razboiul nu l-a afectat, dar au venit comunistii, i-au darimat moara, l-au tre