Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, s-a aflat astăzi la Cluj, unde s-a întâlnit cu judecătorii şi avocaţii clujeni. Au fost analizate efectele noului cod de procedură civilă, intrat în vigoare în februarie, şi ale noului codului civil, care se aplică de doi ani. Preşedintele Curţii de Apel Cluj spune că este nevoie de mai multe săli de judecată pentru ca procesele să fie judecate mai repede.
Ministerul Justiţiei evaluează impactul codului civil şi a celui de procedură civilă asupra organizării şi eficientizării instanţelor. Cazanciuc explică: "în cea mai mare parte, acest lucru se simte - adică sunt termene mai mici, proceduri mai clare, dar sunt în continuare lucruri care trebuie clarificate; avem în momentul de faţă o analiză primită de la instanţe cu privire la impactul noilor dispoziţii, şi vom vedea în perioada următoare dacă e nevoie de clarificări sau poate în unele locuri de o mai bună organizare".
Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Vasile Mitea, a declarat că este nevoie de mai multe săli de judecată. "Sunt dificultăţi la unele instanţe legate de asigurarea condiţiilor materiale pentru implementarea noului Cod. Fără săli de judecată suplimentare, fără posibilitatea de a chema părţile în instanţă nu doar într-o zi la o anumită oră ci pe o plajă mai largă de zile ca termenele de judecată să fie flexibile, pot apărea dificultăţi", spune el.
Preşedintele Valentin Mitea i-a solicitat ministrului Justiţiei să aprobe preluarea de către Curtea de Apel a corpului de clădire în care acum funcţionează secţia de femei şi minori a Penitenciarului Gherla. "De mai multă vreme cerem ministerului o extindere către o aripă a Palatului de Justiţie, care în prezent nu este în folosinţa noastră", spune Mitea.
La întrunirea cu ministrul Justiţiei au participat şi avocaţii clujeni. Gabriel Zbârcea e unul dintre ei. Vezi ce aşteptări are, în materialul