În ultima perioadă de timp, pe raza mai multor judeţe din ţară au fost sesizate fapte de înşelăciune comise prin telefon, prin utilizarea metodei „Accidentul”.
Modul de operare folosit de către infractori constă în faptul că victimele, de obicei persoane vârstnice, sunt contactate telefonic de către persoane necunoscute, care îşi declină calitatea de avocat, după care le aduc la cunoştinţă faptul că o rudă apropiată din familie a produs un accident de circulaţie cu victime, iar pentru a nu fi arestată trebuie să depună o sumă de bani la o anumită unitate bancară. La scurt timp după depunerea banilor într-un cont, victima este din nou contactată pentru a-i confirma primirea banilor, iar ulterior, presupusul avocat, motivând că suma de bani pe care a depus-o este insuficientă pentru rezolvarea cazului, solicită trimiterea altor sume de bani.
Pe raza judeţului Covasna, în anul 2013 a fost sesizată o singură infracţiune de înşelăciune comisă prin acest mod de operare. Victima, o femeie din oraşul Covasna, a depus suma de 1.700 de lei pe numele unei persoane, iar pentru că aceasta solicita insistent depunerea altor sume de bani, partea vătămată a sesizat organele de poliţie cu privire la aceste aspect. În cauză există o anchetă în curs de desfăşurare în vederea identificării autorului faptei şi tragerii acestuia la răspundere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. De asemenea, în perioada septembrie-octombrie a anului curent, la nivelul IPJ Covasna au mai fost semnalate şi alte tentative de înşelăciune prin această metodă, tentative care au rămas însă fără efect.
Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracțiuni, poliţiştii covăsneni recomandă cetăţenilor să manifeste prudenţă în cazul în care primesc un astfel de telefon şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Înainte de a vă oferi ajuto