În urmă cu 43 de ani, în California, un grup de cercetători reuşea să trimită primul mesaj electronic, de la un computer la altul. Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.
Internetul a devenit o constantă în viaţa noastră. Este bucătar-şef când avem nevoie de reţete cu care să ne impresionăm prietenii, este ghidul nostru personal când vizităm ţări străine, este prietenul mereu pus pe glume când ne plictisim şi artistul nostru preferat într-o zi înorată. Este puntea de legătură dintre noi şi majoritatea cunoscuţilor noştri, porumbelul mesager care ne duce mesajele peste mări şi ţări într-o fracţiune de secundă.
Sistemul care ne-a schimbat atât de radical stilul de viaţă a luat naştere acum 43 de ani, potrivit sixrevisions.com. Pe 29 octombrie 1969, centrele de calcul de la universităţile Standford şi UCLA au fost interconectate şi a fost transmis primul mesaj electronic: „Log“. Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă se spune că sistemul s-ar fi blocat după apăsarea tastei „g“.
Conceptul s-a extins rapid şi, în 1970, s-a creat o reţea între Harvard şi MIT. În 1971 se pun bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.
În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.
Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.
La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie d