Reforma sistemului sanitar va rămâne doar o frază pe hârtie dacă nu vor fi alocaţi banii necesari pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate, au precizat reprezentanţii sindicatelor prezenţi, ieri, la şedinţa Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectură. Reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcţiei de Sănătate Publică au discutat ieri prevederile actului normativ care stabileşte, pentru prima dată, pachetul de servicii medicale de bază acordate contribuabililor. Pachetul de servicii medicale de bază va fi acordat tuturor cetăţenilor, indiferent că sunt sau nu contribuabili, că au plătit contribuţia la sănătate. Potrivit DSP, serviciile medicale către populaţie se vor acorda prin trei tipuri de pachete, respectiv cel de bază, aflat în dezbatere până la 31 octombrie, pachetul privind programele naţionale şi cel privind asigurările private suplimentare, care va fi definitivat tot în 2013.
Prevederile pachetului de servicii medicale de bază au stârnit discuţii aprinse, ieri, la şedinţa Comisiei de Dialog Social. Dezbatarea proiectului de act normativ a durat aproape o oră, iar discuţiile ar mai fi continuat dacă nu existau şi alte subiecte pe ordinea de zi. Dacă în principiu toată lumea este de acord că trebuie realizată o reformă, discuţiile apar atunci când se ajunge la problema banilor.
Liderul sindicatelor din Sănătate, Claudiu Grosu, a arătat că reforma sistemului sanitar este necesară şi este nevoie de o deschidere în sistem. Însă acest lucru nu poate fi realizat fără asigurarea fondurilor necesare unei bune funcţionări a sistemului medical. „Reforma trebuie să fie însoţită şi de un buget corespunzător. Trebuie să ajungem la o finanţare de 6%“, a afirmat liderul sindical. Acesta a atras atenţia şi asupra riscurilor pe care le presupune transformarea spitalelor în societăţi comerciale, reg