Reprezentările grafice ne ajută să înţelegem mai bine ceea ce teoriile explică în cuvinte. Documentaristul englez Scott Christianson a studiat asemenea reprezentări constând fie în scheme, fie în hărţi sau desene, aducând astfel un adevărat omagiu celor care au schimbat viziunea asupra lumii prin aceste documente preţioase.
Fotografii, imagini video, infografii şi câte şi mai câte vin să ne explice ceea ce cuvintele ne fac să înţelegem mai anevoios teoriile. La capătul unei munci titanice, documentaristul englez Scott Christianson a publicat o carte de excepţie cu aceste reprezentări care au schimbat istoria şi, odată cu ea, lumea.
Iată o selecţie de reprezentări celebre care i-au permis omului să vadă şi să înţeleagă totodată mai bine mediul în care trăieşte şi conceptele complexe ale vremurilor sale.
Piatra din Rosetta
Este un bloc de granit negru pe care au fost scrise nişte texte antice în cinstea faraonului Ptolemeu al V-lea, datată 27 martie 196 î.dHr şi a fost descoperită în 1799 de către soldaţii locotenentului francez Bouchard, scrie atlantico.com.
Descoperirea acestei pietre-document este de o importanţă capitală, deoarece trei texte identice scrise pe aceasta în demotică (scrierea egiptenilor înainte de limba coptă), a fost folosită la descifrarea hieroglifelor. Demotica a înlocuit vechea scriere "hieratică", fiind o formă mai cursivă și mai simplificată a acesteia. Piatra este expusă la British Museum, din 1802.
Harta lumii după Ptolemeu
Viziunea asupra lumii a astronomului grec Ptolemeu a fost reprodusă pe o hartă imprimată în secolul al XV-lea.
Este o viziune limitată, centrată pe bazinul mediteranean, din care lipsesc însă o parte din Africa, Estul Asiei şi America.
Bărbatul din Vitruve
Este un desen realizat de celebrul artist, filosof şi om de ştiinţă italian Leonardo Da Vinci