Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru anumite produse alimentare, cum ar fi carnea, după modelul implementat la pâine, unde taxa este de 9%, ar reprezenta cea mai oportună măsură de relaxare fiscală, dar este dificil de realizat, a declarat Ioana Petrescu, consilier al premierului Victor Ponta.
"O continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite alimente ar fi binevenită, nu ştiu dacă este posibilă acum, când avem o rectificare negativă. Ştim că reducerea TVA la pâine a fost bine-venită. Este o măsură care ar ajuta la reducerea evaziunii fiscale şi este o măsură care are şi o componentă socială (...) Sunt şi alte măsuri de relaxare, dar eu cu aceasta aş începe", a spus Petrescu, întrebată la seminarul "Modificările Codului Fiscal", organizat de Ziarul Financiar, ce taxe ar considera că trebuie scăzute sau eliminate.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu a explicat că o altă reducere pentru produse ar putea să intervină doar dacă se constată că reducerea TVA la pâine nu a dus la scăderi ale încasărilor.
"Dacă va fi tot timpul nevoie de a pune ceva în loc nu va fi posibilă reducerea pe alte categorii. La nivel european, 18-19 state au TVA redus la alimente. Este o zonă cu viteză de rotaţie foarte mare, se vând produsele pe bani cash, greu de controlat fluxurile în sistem, în special la cereale. Statele au decis că şi din acest punct de vedere este mai uşor să existe o cotă mică", a arătat Manolescu.
El a menţionat că după reducerea TVA la pâine preţurile în magazinele mari au scăzut, dar cele din magazinele mici au crescut, pentru că acolo erau "debuşee ale pâinii vândute fără acte". Când fabricile au vândut cu TVA de 9%, micile magazine nu au mai avut acces la pâine nefiscalizată, potrivit acestuia.
Manolescu se aşteaptă la o creştere a încasărilor.
"Este un gen de măsură care încearc