Agenţiile de informaţii vor fi anchetate de Senatul american din ordinul preşedintelui Obama cu privire la practicile de spionaj care au stârnit un scandal internaţional.
Pentru prima dată în „câteva decenii”, toate programele de colectare de informaţii ale serviciilor americane vor face obiectul unei ample anchete, a dat asigurări Dianne Feinstein, preşedintele Comitetului pentru Informaţii din Senatul SUA, care a adăugat că se aşteaptă ca Washingtonul să dispună imediat încetarea operaţiunilor de spionaj pentru statele aliate.
Investigaţia va fi demarată din ordinul preşedintelui Barack Obama, a cărui imagine a fost puternic ştirbită de dezvăluirile din presa germană conformă căreia liderul de la Casa Albă ştia de monitorizarea apelurilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel.
O astfel de anchetă ar marca o schimbare profundă de politică şi strategie din partea americanilor după ce documentele furnizate de fostul colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) Edward Snowden au scos la iveală faptul că SUA spionează cel puţin 35 de şefi de stat şi guvern din ţări aliate.
Adevărata amploare a operaţiunilor de spionaj reiese şi din volumul impresionat de comunicaţii interceptate de americani în Spania, unde ar fi monitorizat nu mai puţin de 60 de milioane de numere de telefon. Spaniolii au organizat ieri proteste în capitala Madrid pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de practicile serviciilor americane.
Oficialii americani se contrazic între ei
Însă amploarea investigaţiei este deja contestată de mai mulţi oficiali de la Washington, care susţin că ea va viza doar cazuri individuale şi nu va reprezenta o revizuire totală a serviciilor. Iar lucrurile sunt la fel de neclare şi în ceea ce priveşte colectarea de informaţii din statele aliate. „Casa Albă m-a informat că vor fi încetate toa