Pentru trei zile, profesorii din aproximativ 200 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ vor intra la clasă purtând banderole albe în jurul braţului. Acestora li se alătură personalul nedidactic şi auxiliar din şcoli. În total peste 9.000 de angajaţi din învăţământul sucevean, afiliaţi la Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), au intrat în grevă japoneză. Protestul acestora are loc în zilele de 28, 29 şi 30 octombrie.
Potrivit prof. Giani Leonte, preşedintele ASIS, „acesta este un demers naţional, iar cât priveşte situaţia de la nivelul judeţului, vă pot spune că toate şcolile afiliate ASIS au declanşat acţiuni de protest începând de astăzi (n.r. luni). Aceste acţiuni îşi au fundamentul în starea deplorabilă în care se află sistemul de învăţământ din România, însă revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor”.
„Le-am explicat copiilor că suntem în grevă japoneză, dar că ne vom desfăşura activitatea în mod normal”
La Şcoala Gimnazială Nr.3 Suceava, 62 de angajaţi s-au alăturat iniţiativei liderilor de sindicat. Potrivit prof. Silvia Lupaşcu, lider de sindicat la şcoala menţionată, „am declanşat grevă japoneză pentru o sumedenie de revendicări pe care le cerem de ani buni guvernelor şi nici până acum nu au fost îndeplinite.
Potrivit acesteia, concomitent, ieri au fost organizate pichetări la sediul Guvernului României și la sediul Uniunii Social Democrate
„Aceasta este prima formă de protest, însă vom merge mai departe, nimeni nu dă înapoi. Ne-am unit forţele pentru a cere Guvernului revendicările noastre, în primul rând alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, pentru a ne alinia statelor din Uniunea Europeană”, a completat Silvia Lupaşcu.
Totodată, profesorii spun că au explicat elevilor semnificaţia banderolei albe, precum şi ce implică greva jap