O ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern arată că cei 3.000 de salariaţi care vor fi daţi afară de la CE Oltenia, conform planului de restructurare depus de directorul general executiv Laurenţiu Ciurel, nu vor primi venit de completare. Ordonanţa de urgenţă 36/2013 prevede plăţi compensatorii pentru concedierile din companiile şi regiile de stat şi un venit de completare de până la doi ani. Dar, a apărut o nouă ordonanţă, 29/2013, care spune că doar salariaţii concediaţi de la anumite companii primesc venit de completare. CE Oltenia este una companiile ce nu va primi venit de completare.
Primii care au sesizat pericolul au fost sindicaliştii de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Turnu Severin, afiliaţi la Blocul Naţional Sindical, care luni au ieşit în stradă, iar sindicaliştii din Gorj au observat doar că au conturile goale şi umblă prin cariere după cotizaţii.
Liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat că OG nr. 29, care a scos RAAN de pe lista unităţilor care primesc plăţi compensatorii în caz de disponibilizări, este discriminatorie. “Toată partea, inclusiv cei de la Romag, consideră că trebuie cuprinşi pe OUG nr. 36, care este în vigoare până în 2018, care asigură o protecţie socială a angajaţilor disponibilizaţi din industrie şi Guvernul, prin OG 29, a scos aceste unităţi de pe această ordonanţă rămânând chiar, foarte interesant, din unităţile reclasificate, Clubul de Fotbal Oradea, probabil sunt mai importante“, a declarat acesta, luni, în ziua protestului de la Consiliul Judeţean Mehedinţi.
Angajaţii CE Oltenia nu sunt pe listă
În aprilie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Acest document, publicat în Moni