Înainte de corespondenţa electronică ghidurile privind redactarea scrisorilor erau bine vândute datorită ajutorului oferit pentru a realiza un conţinut cât mai bun şi un mesajul cât mai clar.
Perioada contemporana a dus la pierderea obiceiului de a redacta scrisori apropiaţilor sau pentru comunicarea cu instituţii.
Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le putem învăţa înainte a trimite o scrisoare sau un e-mail, susţine Simon Garfield, citat de BBC. Acesta oferă zece sfaturi practice des utilizate pentru întocmirea scrisorilor, dar care în perioada contemporană pot fi aplicate şi corespondenţei electronice.
1. Păstrează mesajul scurt şi simplu – sfat cunoscut şi sub acronimul KISS (keep it short and simple). Acest sfat apare pentru prima dată în scrierile din perioada Antichităţii romane.
2. Scrie ca şi cum ai vorbi. Această recomandare cunoscută mai ales datorită lui Jane Austen este atribuită pentru prima dată lui Aristotel, făcută publică de cel care a editat scrierile filosofului grec, Artemon. Astfel, Aristotel susţine că „o scrisoare trebuie să fie realizată în acelaşi mod ca şi un dialog”.
3. Nu trebuie să-ţi fie ruşine să flatezi. Sfatul vine din scrierile unui din cei mari maesştri epistolari ai Europei Hugh din Bologna.
4. Fii spontan, fii liber! Sfatul fine din partea eseistului francez din secolul al XVI-lea, Michel de Montaigne, acesta afirmând că scrisul formal „omoară autenticitatea corespondenţei”.
5. Spune vorbelor pe nume
6. Răspunde cu promptitudine, dar cu atenţie. Recomandarea este oferit de al doilea Conte de Chesterfield, cunoscut mai ales pentru voluminoasa carte în care oferă sfaturi pentru educaţia fiului său.
7. Şantajul emoţional poate avea efect asupra părinţilor tăi.
8. Politeţea autorului trebuie accentuată în scris.
9. Ataşează un element de siguranţă.
1