Deşi denumirile oficiale ale tuturor localităţilor din ţară sunt stabilite prin lege, deloc puţine sunt situaţiile în care scrierea acestora se face incorect. Iar judeţul Sălaj nu face excepţie. Aşa se face că pe indicatoarele de la intrarea şi ieşirea în/din unele localităţi, dar şi pe inscripţiile de pe imobilele unor instituţii şi societăţi comerciale, demumirile aşezărilor din judeţ sunt scrise în alt fel decât cel prevăzut în Legea nr. 2/1968, republicată şi cu modificările ulterioare.
Preocupat de respectarea legii şi, implicit, de redarea corectă a acestor denumiri, sălăjeanul Gergely Mihai a realizat, în 2002, un ghid – „Starea civilă în judeţul Sălaj”, care cuprinde nu doar varianta corectă de scriere a fiecărei localităţi din judeţ, dar şi evidenţa perioadelor de înregistrare a faptelor şi actelor de stare civilă, pentru perioada 1895-2002.
Cu o experienţă de peste 40 de ani în activitatea de stare civilă, la început ca secretar al unei comune, iar din 1969, în cadrul Serviciului de stare civilă/Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor din cadrul Consiliului Judeţean Sălaj, Gergely Mihai a decis să lase moştenire atât lucrătorilor din sistem, cât şi simplilor cetăţeni o parte din cunoştinţele pe care le-a dobândit de-a lungul carierei sale şi a celor şapte ani de cercetare a registrelor de stare civilă.
Autorul subliniază o prevedere a legii, potrivit căreia în scrierea denumirilor de localităţi litera „î” nu se înlocuieşte cu „â”, decât în cazuri excepţionale, printre care „Românaşi”. „Înscrierea denumirii localităţilor în actele şi certificatele de stare civilă se face potrivit Anexelor la Legea nr. 2/1968, republicată şi cu modificările ulterioare, privind organizarea administrativă a teritoriului României, iar înlocuirea literei „î” cu „â” se va putea face numai pe măsura mădificării acestui act normativ”, a precizat semnataru