Creşterea cerinţelor de reglementare a capitalului în sistemul bancar reface încrederea distrusă de criză, însă bancherii pornesc o luptă pentru ocolirea reglementărilor, prin inovaţie, lucru care ar putea duce la o nouă criză, peste 20-25 de ani, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
„Cu cât faci o reglementare mai complicată, armata de reglementatori se întoarce cu spatele la viitor şi încearcă să reglementeze tot ce a fost greşit şi stau aşa 20-25 de ani. În acelaşi timp, este o armată de oameni de ştiinţă care înţeleg sistemul de reglementări şi inventează noi instituţii financiare, instrumente, tehnologii cu care să le poată ocoli. Şi peste 25 de ani vom avea inevitabil o altă criză, pentru că este în natura noastră, după care reglementatorii se vor întoarce iar şi vor repara ce a fost greşit. Acest lucru se numeşte distrugere creativă“, a afirmat el.
El a mai spus că bancherii percep creşterea cerinţelor de reglementare a capitalului ca pe o îngrărire a libertăţii şi vor începe o „luptă“ pentru ocolirea acestor prevederi.
El a arătat că bancherii vor inventa noi instrumente financiare, dar aceasta nu înseamnă neapărat că cei care îşi asumă riscurile le pot gestiona.
Anul fatidic 2008
Actuala criză planetară a izbucnit după data de 15 septembrie 2008, odată cu falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers. În aceeaşi zi, o altă bancă de investiţii, Merrill Lynch a fost cumpărată de către Bank of America. În ziua imediat următoare, SUA au naţionalizat asiguratorul AIG, care risca să dărâme întregul sistem financiar internaţional.
SUA au injectat lichidităţi masive în toate băncile, inclusiv JPMorgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, US Bancorp, Wells Fargo, dar şi giganţii imobiliari Fannie Mae şi Freddie Mac, care garantează credite şi obligaţiuni în valoare de