Pe lângă clasicele infecţiile respiratorii, o călătorie cu avionul vă poate îmbolăvi de tuberculoză, rujeolă şi alte "boli tropicale". De vină poate fi sistemul de ventilaţie şi spaţiul mic.
Oriunde în lume, înainte de îmbarcarea în avion, pasagerii nu „se triază” şi nici un sunt obligaţi să aducă un certificat medical, astfel că foarte mulţi purtători de infecţii (chiar fără a avea cunoştinţă) îi pot îmbolnăvi pe ceilalţi.
Avionul se poate transforma foarte uşor într-o "pepinieră" de infecţii, în funcţie de situaţia epidemiologică a ţărilor de destinaţie, gradul de infecţie a pasagerilor, gradul de imunizare a acestora, modul de transmitere a infecţiilor (prin aer, prin secreţie, contact direct), cărora li se adaugă şi calitatea aerului din cabine (aer închis într-un spaţiu mic, parţial îmbogăţit cu aer atmosferic).Tuberculoza, infecţiile respiratorii şi gripele, infecţiile meningococice, „bolile copilăriei” (rujeola, scarlatina), infecţia cu virusul West Nile şi alte boli „tropicale” sunt principalele infecţii care se pot transmite în avion, scrie doctorulzilei.ro.
În ciuda evidenţelor, medicii spun că foarte puţine măsuri de precauţie se pot lua pentru a limita răspândirea virusurilor şi bacteriilor care declanşează bolile. Doar dacă pasagerii bolnavi sau suspecţi ar fi izolaţi şi ar purta măşti de protecţie, riscurile s-ar diminua. Sezonul rece şi perioada Sărbătorilor de Iarnă sunt intervale propice pentru transmiterea virusurilor.
"Riscurile de transmitere a diferitelor infecţii, deşi sunt destul de mari, sunt riscuri tolerate, pentru că avem nevoie de transport aerian. Nu există niciun sistem care să permită depistarea la îmbarcare a purtătorilor activi. Riscul este amplificat categoric de sistemul de ventilaţie, avionul face o condesare a aerului, parţial îmbogăţit cu aer atmosferic care este distribuit în c