Armata Română a împlinit în 2012 un deceniu de când execută misiuni în Afganistan iar anul acesta s-au adunat zece ani de operaţiuni în Irak. Unul dintre primii ofiţeri care au comandat unităţi dislocate în teatrele de operaţii din Asia este generalul Nicolae Ciucă, pe care acum îl găsim în funcţia de comandant al Diviziei 2 ”Infanterie” Getica, din Buzău.
Acesta mărturiseşte că debutul operaţiunilor a fost extrem de greu, deoarece militarii români se aflau la primul contact cu un mediu atât de ostil, precum cel din Afganistan şi apoi Irak.
”Impactul, sigur, a fost unul deosebit, pentru că absolut totul era diferit de ceea ce noi executaserăm până la acel moment.(...) Cel mai mare impact l-a avut mediul de desfăşurare a acţiunilor. Era un mediu total ostil, cu care nu ne mai întâlniserăm niciodată, relieful complet arid al Afganistanului şi semideşertic al Irakului, au avut o importanţă deosebită în tot ceea ce a însemnat planificarea acţiunilor de luptă ale structurilor din cele două teatre de operaţii”, spune Generalul Ciucă.
Ofiţerul superior îşi aminteşte că dificultatea de la început era generată şi de comunicarea cu populaţia băştinaşă, care aveau altă cultură.
”Gama de misiuni pe care am avut-o de executat în ordin a cuprins aproape tot spectrul acţiunii militare. Numai că modalitatea în care noi am abordat misiunea respectivă a fost de la simplu, la complex şi am acţionat iniţial în structuri mici, ulterior am dezvoltat, ajungând să executăm misiuni cu structuri de valoare companie. Abordarea a fost progresivă pornind de la faptul că s-a realizat inclusiv o pregătire psihică, imagologică, pentru că noi veneam cu tehnică ce se asemăna la exterior cu cea a armatei ruse şi în urma războiului pe care armata rusă l-a purtat în Afganistan, vă daţi seama ce impact ar fi avut asupra populaţiei, dacă nu avea