Sângele artificial a devenit realitate, iar reuşita aparţine unei echipe de cercetători din Cluj. Chimiștii au reuşit să producă o substanţă ce provine de la melcii marini şi care poate fi folosită ca substitut pentru sânge. Sângele obţinut în laborator este compatibil cu orice fel de grupă sanguină şi nu are termen de valabilitate.
Proiectul de cercetare a început în 2007. O echipă de cercetători chimiști a realizat o serie de experimente care a dus la crearea acestui nou tip de sânge. Radu Silaghi-Dumitrescu, cercetătorul care a lucrat la acest proiect timp de peste șase ani, este dezamăgit, pentru că Guvernul a oprit finanțarea pentru acest proiect. Acum, echipa este nevoită să încetinească cercetările. “Din 2007 lucrăm la aceste experimente şi avem şi o finanţare specială din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Ideea este un deziderat la care s-au gândit mulţi în lume, sângele artificial, care trebuie să aibă o caracteristică pe care o consider importantă, şi anume rezistenţa la stres. Unicitatea vine din proteina unor viermi marini, care se numeşte hemeritrină, tot pe bază de fier, ca hemoglobina din sângele nostru, dar care este mult mai rezistentă la factorii de stres. Noi credem că acesta este secretul succesului şi motivul pentru care toţi cei care au încercat să producă sânge artificial au eşuat în testele clinice din cauza reacţiilor secundare ce implică factorii de stres din sânge, cum ar fi apa oxigenată, al cărei nivel din sânge depinde mult de boli, stres, efort fizic”, a detaliat cercetătorul clujean.
Momentan, sângele artificial incolor este testat pe animale, iar dacă rezultatele vor fi bune, în maximum doi ani s-ar putea trece la studiile clinice pe oameni. Sângele incolor obţinut în laboratorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este o premieră mondială, pentru că materia primă este formată din apă şi sare. Spre deo