Gândul vă prezintă în următoarele săptămâni poveştile de succes ale unor tineri elevi şi studenţi români care au reuşit. Sunt tineri care au crezut în ideea lor şi care, cu puţin ajutor, au ajuns să o pună în practică. Campania Fabrica de Idei îşi propune să le arate tinerilor din România că se poate. Citiţi, aşadar, poveştile lor şi inspiraţi-vă.
Vlad Tămaş este programator şi visează să devină om de afaceri. Tânărul clujean este de părere că pentru a fi cu adevărat bun la "scris cod" trebuie să lucrezi mult pe cont propriu şi să nu te bazezi doar pe studii. Tămaş plănuieşte să-şi deschidă un start-up deoarece vede, la cei 22 de ani ai săi, multe oportunităţi de dezvoltare în România.
Tânărul s-a apucat de programare în clasa a X-a când a descoperit ce se poate face, cu adevărat, în domeniul IT. La îndrumarea profesoarei de informatică, clujeanul a participat la o sesiune de comunicări la Bucureşti, unde a văzut, pentru prima dată, că indiferent de vârstă, cu multă muncă, poţi dezvolta un produs de succes.
"Mi s-a părut impresionant că studenţi şi elevi cu câţiva ani mai mari decât mine puteau să creeze produse software care să conteze pe piaţă şi să fie vândute, să fie apreciate de către oameni din industrie şi de către utilizatorii produselor respective", ne-a spus Tămaş.
Experienţa din Capitală l-a motivat să se pună pe treabă. S-a apucat să studieze pe cont propriu şi să participe la diverse concursuri la care trebuia să realizeze aplicaţii cu tehnologii mai avansate decât ceea ce studia la şcoală.
"Am început să câştig şi premii, ceea ce m-a motivat şi mai tare", ne-a mărturisit el.
20% şcoală, 80% muncă pe cont propriu
Tămaş îşi aminteşte şi acum de prima aplicaţie, un media player cu care a obţinut doar o menţiune, dar care i-a demonstrat cât de mult contează să înveţi şi în afara orelor de curs.
"Am fost