Halloweenul a devenit una dintre cele mai populare sărbători în rândul tinerilor bucureşteni, care, an de an, în noaptea de 31 octombrie, umplu cluburile şi barurile, deghizaţi în cele mai trăsnite personaje. Anul acesta, ei pot alege între zeci de petreceri, filme sau dulciuri.
Sărbătoarea „americană“ Halloween este, de fapt, un vechi obicei de origine celtică, cu un amalgam de rădăcini în tradiţii păgâne şi creştine. Numele provine dintr-o variantă scoţiană a denumirii „All-Hallows-Even“, care înseamnă „noaptea tuturor sfinţilor“, întrucât, în Creştinismul apusean, la data de 1 noiembrie este sărbătorită Ziua Tuturor Sfinţilor. Astăzi, Halloweenul se ţine în foarte multe ţări din lume, iar în Statele Unite şi în Canada este cel mai popular.
Sărbătoarea a pătruns, de ani buni, şi în România, unde tot mai mulţi tineri reţin data de 31 octombrie drept un prilej de sărbătoare. Însă, din tradiţiile specifice acestei zile, precum colindatul, jocurile, dovlecii sculptaţi, merele glazurate sau plăcinta de dovleac, românilor le plac cel mai mult petrecerile cu costume. În Bucureşti, cluburile devin neîncăpătoare în perioada din preajma nopţii dintre 31 octombrie şi 1 noiembrie, iar tinerii bucureşteni au de ales între atât de multe petreceri încât, dacă ar ajunge la toate, probabil ar umbla deghizaţi o săptămână întreagă. Mărturie stau şi fotografiile de la petrecerile de anul trecut.
Vampiri, vârcolaci şi alte soiuri de morţi-vii, personaje din filme, animale, zâne, clovni, văduve negre, vrăjitoare sau monştri – toţi vor ieşi pe străzi la sfârşitul acestei săptămâni şi se vor întrepta ţintă spre cluburile şi discotecile care îi aşteaptă cu petreceri tematice şi cu reduceri pentru deghizările reuşite. Cu toate acestea, nici cei care, din lipsă de inspiraţie sau din alte motive, rămân necostumaţi nu vor pierde ocazia să se distreze în acest weekend. De ase