De câţiva ani, restaurarea monumentelor istorice din judeţul Olt rămâne o mare problemă. În ciuda preocupărilor manifestate de reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural Olt, privind această latură sensibilă a vieţii culturale, demersurile au rămas fără rezultat.
Deşi, iniţial pentru acest an, judeţului Olt i-au fost aprobate pentru restaurare 22 din cele 24 de monumente incluse în lista de propuneri, în cele din urmă niciunul din aceste obiective nu a primit finanţare.
Această situaţie, în opinia directorului Direcţiei de Cultură, Gheorghe Iorga, este de-a dreptul descurajatoare: „Având în vedere ce s-a întâmplat în 2013, când din lista de propuneri cu 24 de monumente istorice şi aprobate 22 de către directorul general din cadrul Institutului Naţional de Patrimoniu (instituţia prin care ministerul repartizează fondurile - n. red.), practic, când s-a ajuns la avizare la Ministerul Culturii, au fost tăiate toate obiectivele, inclusiv două şantiere în lucru, la care se lucra de trei ani. Este vorba despre Casa memorială Iancu Jianu - Caracal şi Biserica Sf. Ioan Botezătorul, din Şerbăneşti”.
Din păcate, în acest an, judeţul Olt nu are decât un singur obiectiv cuprins în planul naţional de restaurare. Este vorba de pictura Bisericii Bolniţă, de la Mănăstirea Brâncoveanu. Până la finele acestui an, conducerea Direcţiei pentru Cultură Olt urmează să înainteze ministerului de resort propunerile pentru restaurare obiectivelor istorice, pentru anul 2014.
„Deja am solicitat Episcopiei Slatina să ne transmită în prima decadă a lunii noiembrie propunerile pentru planul naţional de restaurare 2014 pentru bisericile monumente istorice. De asemenea, şi Primăria municipiului Caracal va face o listă pentru clădirile din oraş, propuneri care au fost şi în 2013 reprezentative pentru Caracal cum ar fi: Casa Ha