În primele 9 luni ale anului 2013, la nivelul judeţului Maramureş au fost sesizate cu 264 mai puţine infracţiuni faţă de perioada similară a anului anterior, iar comparaţia cu anul 2011 atestă trendul descendent pe care se află infracţionalitatea. Analiza statistică a infracţionalităţii sesizate, realizată la nivel naţional, relevă faptul că judeţul Maramureş este unul dintre cele mai sigure din ţară, situându-se astfel pe locul 39 din 42.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş a înregistrat o scădere cu aproximativ 8 procente în domeniul infracţiunilor judiciare, categorie ce reprezintă ponderea cea mai mare din infracţionalitatea sesizată. Creşterea cu 10% înregistrată la infracţiunile economico-financiare şi de altă natură s-a datorat şi acţiunilor şi controalelor efectuate de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramureş în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.
În funcţie de mediul de producere, se observă că 64% din infracţiuni au fost comise în mediul urban şi 36% în mediul rural. Din totalul infracţiunilor sesizate la poliţie, un procent important îl ocupă infracţiunile contra patrimoniului, respectiv 46.7%. Este vorba de infracţiuni precum: furt, tâlhărie, distrugere şi abuz de încrede - toate acestea aflate în scădere faţă de anul trecut - dar şi de înşelăciune, tulburare de posesie sau gestiune frauduloasă - numărul acestora fiind mai mare în anul 2013.
Scăderea furturilor şi a tâlhăriilor se reflectă pozitiv în evoluţia infracţionalităţii stradale, care a înregistrat o scădere cu 171 de fapte. Acest tip de infracţionalitate este apanajul localităţilor urbane aglomerate, de aceea nu pare surprinzător că municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei cumulează 90% din infracţionalitatea stradală sesizată la nivelul judeţului Maramureş în primele 9 luni ale anului 2013.
Citeşt