Dreptul la un proces echitabil pleacă de la un amănunt birocratic, nesemnificativ la prima vedere – repartizarea aleatorie. El s-a dovedit însă esenţial în felul de derulare a procesului pentru mulţi dintre cei care sunt subiectele Justiţiei. Reglementarea actuală asigură efectiv dreptul la un proces echitabil din perspectiva reglementării existente în prezent în România cu privire la repartizarea aleatorie?
Un studiu publicat de juridice.ro din care cităm extins consideră că Legea nr. 304/2004 republicată consacră principiile în această materie.
“Art. 10 – Toate pesoanele au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, de către o instanţă imparţială şi independentă, constituită potrivit legii.
Art. 11 – Activitatea de judecată se desfăşoară cu respectarea principiilor distribuirii aleatorii a dosarelor şi continuităţii, cu excepţia situaţiilor în care judecătorul nu poate participa la judecată din motive obiective.
Art. 53 – (1) Repartizarea cauzelor pe complete de judecată se face în mod aleatoriu, în sistem informatizat.
(2) Cauzele repartizate unui complet de judecată nu pot fi trecute altui complet decât în condiţiile prevăzute de lege”.
Regulamentul de ordine interioară al instanţelor aprobat prin Hotărârea CSM nr. 387/2005 modificată şi completată, emis în aplicarea legii de organizare judecătorească, reglementează însă doar într-o mică măsură şi în dispoziţii cu caracter mult prea general modul în care se transpune în activitatea instanţelor de judecată principiul analizat:
Art. 95 (1) În vedera repartizării pe complete şi a stabilirii primului termen de jduecată, dosarele nou formate vor fi transmise persoanei desemnate cu repartizarea aleatorie a cauzelor.
Persoana desemnată cu repartizarea aleatorie a cauzelor, primind dosarul, verifică în sist