Pe 2 noiembrie va avea loc la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea din Bucureşti Conferinţa naţională de psihotraumatologie “Fii bine cu tine în cuplu, în familie, cu copiii”. Evenimentul este organizat de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT).
Nouă psihologi experimentaţi vor explica publicului cum funcţionează dinamica familiei, cât atârnă bagajul trecutului personal într-o relaţie, cum să comunici cu cei mici sau ce este terorismul alimentar în familie.
“Viaţa multora dintre noi cuprinde şi experienţe dificile sau traumatizante, cum ar fi conflicte, separări, abandon, neglijare sau, cele extreme: decese, accidente, catastrofe naturale, războaie. Urmele acestora par de multe ori invizibile, dar sunt reflectate în blocaje, nereuşite, durere sufletească sau exagerări în diverse zone ale vieţii de zi cu zi. Atunci apare suferința, și senzația că trebuie să „rupem” din noi ca să ne putem descurca.”, explică Diana Vasile, președinta ISTT. Deși este un subiect despre care în general nu se vorbește, se estimează că peste jumătate din problemele emoționale și psihice ale oamenilor au legătură cu traumele.
70% din oameni, afectaţi
„Ne dorim să transmitem un mesaj clar: trauma psihică în sens larg este o experiență pe care peste 70% din populaţia adultă a acestei planete o trăiește sau a trăit-o. Este parte din viaţă, dar nu înseamnă o sentinţă la nefericire. Consiliem la ISTT oameni care au trecut prin acest tip de experiențe, așa că știm că efortul de a se angaja în terapie merită, pentru că viața după traumă poate fi mai plină de sens, aduce un plus de cunoaştere de sine, de putere și vitalitate”, spune Diana Frazzei, vicepreşedintă a ISTT.
ISTT a inițiat conferința "Fii bine cu tine" pentru a oferi oamenilor prilejul de a descoperi cum să-şi facă viaţa mai bună colaborând cu psihologi