Eveniment publicistic, dincolo de Prut. Tocmai a ieşit de sub tipar noul număr al unei reviste tipărită în condiţii grafice excepţionale, probă onestă a unui pod trainic, mediatic, între cele două maluri ale Prutului, la nivelul Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi a Armatei României. Este un semnal deliberat, al unui lider cu convingeri europene clare. Un conaţional care îşi respectă cuvântul dat.
Un general care azi este ministrul Apărării, în executivul de la Chişinău, cel ce menţine direcţia Vest, menită a integra europenii dintre Prut şi Nistru, în comunitatea Uniunii Europene.
Un om trecut prin vârtejurile politichiei de dincolo de Milcovul de azi, dar decis să privească spre Occident cu încredere şi spre Est cu înţelegere.
Vitalie Marinuţa este cel care a decis, în semn de preţuire, pentru valorile naţiunii din care fac parte toţi vorbitorii de limbă română, chiar dacă acum trăiesc în două state, ambele europene, ca să decoreze un ofiţer al Armatei României, acum în rezervă, cu o contribuţie unică la istoria presei militare din Republica Moldova.
Despre semnificaţiile unui asemenea moment am inserat mai jos două mărturii emoţionante.
Prima aparţine Dianei Grădinaru - în fotografia de mai sus alături de Dumitru Amariei - şi constituie editorialul noului număr al publicaţiei Oastea Moldovei:
Oşteanul care ne-a dăruit „Oastea Moldovei”
Luna octombrie l-a adus la Chişinău pe Dumitru Amariei, comandor (în rezervă) în Armata României, omul care făcut istorie în presa militară a Republicii Moldova, în primăvara anului 1992, fiind şi oşteanul care a fondat „Oastea Moldovei”.
Acum 21 de ani, Dumitru Amariei sosea la Chişinău, înarmat cu experienţă şi cu dorinţa de a forma o echipă redacţională care să facă ştiri şi informaţii despre oameni, scrise, din inimă, pentru oameni.
A fost îndrăgit pe loc, gr