România ocupă locul 3 în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţă cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare, adică accidentului vascular cerebral.
Statisticile oficiale arată că, în România rata mortalităţii din cauza accidentului vascular cerebral este de 1276 pacienţi/100.000 locuitori, aceasta este o valoare mare comparativ cu alte ţări europene, în care rata mortalităţii de aceaşi cauză este mai mică de 300 pacienţi/100.000 locuitori. Trebuie precizat că, incidenţa bolilor neurologice este în România de aproape patru ori mai mare decât în alte ţări ale Uniunii Europene. Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulți români decât alţi cetăţeni europeni și de șapte ori mai mulți decât în SUA.
Studiile arată că, disfuncţiile neuropsihice afectează mai mult de 160 de milioane de europeni - adică 38% din populaţia Europei - în fiecare an. Totodată, 27% din populaţia adultă (cuprinzând persoane cu vârsta între 18 şi 65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihică (anxietate, tulburări ale comportamentului alimentar). Prevalenţa bolilor neuropsihice este mai crescută în rândul femeilor (cu excepţia abuzului de alcool).
S-a estimat că aproximativ 83 de milioane de oameni suferă de boli neuropsihice, dar şi acest număr subestimează numărul real al pacienţilor, având în vedere faptul că au fost luate în considerare doar persoanele sub 65 de ani. Afecţiunile neuro-psihice determină 19% din cazurile cu dizabilităţi, comparativ cu procentul de dizabilităţi secundare afecţiunilor cardio-vasculare - 4%. Dintre acestea cele mai severe sunt: tulburarea depresivă 5,6%, dependenţa etanolică 3,3%, automutilările 2%, boala Alzheimer şi alte demenţe 2%.
Despre toate aceste aspecte dar şi despre multe alte teme de larg interes se va discuta în cadrul unuia dintre cele mai importa