Intreaga lume se confrunta cu un deficit de vin, potrivit unui raport publicat recent de Morgan Stanley Research.
Iar situatia se inrautateste. Anul trecut, cererea a fost acoperita la limita.
Datele arata ca, in urmatorii ani, productia ar putea fi insuficienta pentru a face fata cererii, se arata in raportul mentionat, citat de Quartz.
Sunt doua aspecte ale problemei. Pe de o parte, consumul global de vin a crescut aproape fara intrerupere de la sfarsitul anilor 1990, cu exceptia unei scurte perioada intre 2008 si 2009.
Consumul a crescut in special in SUA si China. Americanii beau aproximativ 12% din productia globala de vin. Aici, consumul pe cap de locuitor s-a dublat de la inceputul secolului. De asemenea, in China, care este in prezent al cincilea mare importator de vin, consumul a crescut de patru ori in ultimii cinci ani.
Pe de alta parte, productia globala nu a reusit sa tina pasul, intrand pe un trend descrescator de la inceputul anilor 2000. Varful productiei a fost atins in 2004, se mai mentioneaza in raport.
"Vinovati" pentru aceasta situatie sunt primii trei mari productori de vin ai lumii: Spania, Franta si Italia, unde suprafata terenurilor utilizate pentru plantatii de vita-de-vie s-a redus considerabil din 2001.
Exista si o veste buna. Anul acesta, productia de vin a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani. Insa pentru inversarea tendintei actuale este nevoie de mai mult decat o singura recolta bogata.
Anul trecut, Romania ocupa locul 11 in clasamentul mondial al producatorilor de vin, potrivit Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).
Intreaga lume se confrunta cu un deficit de vin, potrivit unui raport publicat recent de Morgan Stanley Research.
Iar situatia se inrautateste. Anul trecut, cererea a