Proiectul initiat de Ministerul Agriculturii schimba radical vechea lege si ii nemultumeste in mod clar pe fermierii mai mici sau mai mari, care acuza politizarea camerelor agricole, precum si faptul ca nu au fost consultati de minister la elaborarea proiectului, desi au cerut imperativ acest lucru.
Reprezentantii a unsprezece asociatii profesionale reprezentative ale producatorilor agricoli au cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, dar si primului ministru al Romaniei, Victor Ponta, sa fie consultati cu privire la modificarile aduse legii camerelor agricole. Acest lucru a fost insa ignorat de reprezentantii Ministerului Agriculturii si de insusi premierul Romaniei.
Legea Camerelor Agricole a fost amanata anul trecut tocmai pentru ca exista sentimentul politizarii acestor structuri. Dupa care, s-a intrat intr-o disputa pe care o cunoastem cu totii daca aceste structuri sunt mai eficiente sa ramana in structura consiliilor judetene sau trebuie sa fie ONG-uri ale fermierilor. Din punctul de vedere al ministerului s-a sustinut insa ca ele trebuie sa fie ONG-uri. Si asa a si ramas. Dar, acelasi ministru al agriculturii a recunoscut ca nu ii va putea ajuta pe fermieri cu partea de buget si de fapt aici este si marea problema. Pentru ca nu exista practic niciun buget pentru organizare. Atata timp cat sunt ONG-uri ale fermierilor, crede ministrul agriculturii, ar trebui sa existe o mobilizare doar din partea fermierilor pentru organizarea acestor structuri.
Cu alte cuvinte, noile Camere Agricole sunt definite ca organizatii neguvernamentale, fara nicio legatura cu bugetul public. Ori, la nivelul judetelor, nu sunt fermieri care sa isi anunte disponibilitatea de a finanta toate aceste cheltuieli. Pur si simplu, fermierii nu sunt dispusi sa plateasca. Pentru ca nu isi permit nicidecum inca o povara financiara.
„Care este