Privatizările companiilor de stat sunt o şansă pe care bursa de la Bucureşti nu trebuie să o rateze, pentru că altfel va avea un viitor sumbru, însă fără listări de companii private piaţa de capital nu se poate dezvolta pe termen lung, au fost concluziile conferinţei ZF „Privatizările, ultima şansă pentru dezvoltarea bursei? “, la care au participat oficiali ai ASF, BVB, brokeri, investitori, manageri de fonduri şi consultanţi.
Oferta de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, cel mai mare producător de gaze din regiune, a declanşat o adevărată efervescenţă pe piaţa financiară atrăgând subscrieri de peste cinci ori mari din partea investitorilor mici români decât le-a fost alocat. Succesul Romgaz are loc însă după eşecul ofertei de acţiuni AdePlast, prima companie privată care a încercat să atragă finanţare de pe bursă din ultimii cinci ani.
„Listarea companiilor de stat funcţionează asemenea unor injecţii de adrenalină, dar pentru a trăi piaţa de capital are nevoie de companii private care să îi folosească mecanismele pentru a se dezvolta“, a spus Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cadrul conferinţei organizate de Ziarul Financiar în parteneriat cu BRD şi ASEBUSS.
„Cu cele 300-400 de milioane de euro pe care statul îi va strânge din listarea Romgaz mă aştept ca statul să spună că a construit un pod sau o autrostradă, la fel cum Polonia varsă banii strânşi din privatizări într-un fond destinat să investească în infrastructură“, a afirmat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Dezvoltarea pieţei de capital din România este esenţială în condiţiile în care sistemul bancar trece printr-un proces de dezintermediere şi creditarea sectorului privat este anemică.
„Băncile sunt supuse acum unor constrângeri de reglementare şi de adecvare a ca