Deputatul PNL Stelian Dolha susţine că Ţinutul Secuiesc nu ar putea funcţiona autonom pentru că nu ar fi viabil economic. “Dacă, prin absurd, și-ar căpăta statutul pe care-l râvnesc atât, s-ar îneca în faliment după numai câteva zile”, îi avertizează Dolha pe maghiari.
“O analiză făcută anul acesta, în februarie, de o publicație economică pornind de la datele Institutului Național de Prognoză pe 2012 arăta care este viabilitatea economică a județelor din așa-zisul 'Ținut Secuiesc': Un PIB pe capita de 5000 de euro, asemănător celor mai sărace țări ale lumii, adică 25,6 miliarde de lei împărțite la cei 1,12 milioane de locuitori și cu un angajat la cinci locuitori.
Cu un teritoriu de 75% muntos, bazându-se pe exploatarea lemnului, și fără o industrie care să duduie, ținutul ar trebui să susțină 8 municipii, 8 orașe și peste 100 de comune, 120 de unități medicale, 450 de unități de învățământ, secții de poliție, unități militare, la care se adaugă sute de kilometri de drumuri și lista poate continua”, a spus Dolha în Parlament, citat de Agerpres.
EXCLUSIV. Ținutul Secuiesc, așa cum nu îl vezi niciodată la TV. Ce fac ungurii în Mureș și Harghita FOTOREPORTAJ | UPDATE
Deputatul susţine că Ţinutul Secuiesc supravieţuieşte de fapt de pe urma fondurilor distribuite de guvern din alte zone mai prospere.
“Auzeam printre vocile protestatarilor secui de la marele miting pro autonomie tot soiul de afirmații care arătau cât de puține știu oamenii aceia despre realitățile economice, cât de multe le-au ascuns liderii lor care i-au mânat în stradă. Un protestatar spunea bunăoară că vrea ca taxele lui să nu se mai ducă la statul român, să rămână în regiune, pentru dezvoltare.
(…) Ce nu știu oamenii scoși în stradă este că tocmai statul român distribuie din zonele sale mai prospere suma necesară pentru buna funcționare a ținutului. Că numai în 2013 din co