Medici români şi specialişti străini dezbat în cadrul unui congres ultimelele descoperiri despre accidentul vascular cerebral. Sursa: SHUTTERSTOCK
Accidentul vascular ucide de patru ori mai mulţi români decât alţi europeni şi de şapte ori mai mulţi decât în SUA. După bolile de inimă, este principala cauză de mortalitate în ţara noastră, întrucât bolnavii nu au încă acces pe scară largă la tratamentul de urgenţă. Aşa se face că România ocupă un ruşinos loc trei în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la numărul de cazuri de boli cerebrovasculare, cât şi la mortalitatea provocată de acestea.
Despre toate acestea, dar şi despre tratamentele viitorului în neurologie vor vor bi spe cialişti români, alături de personalităţi internaţionale, în cadrul celei de-a noua ediţii a Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplastictăţii (SSNN), care va avea loc în perioada 31 octombrie- 3 noiembrie, la Praga, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Societăţii Române de Neurologie.
Camere de gardă pentru urgenţe neurovasculare
Conform raportului Comisiei Europene din 2012, accidentul vascular ucide 1.276 de români la 100.000 de locuitori, în timp ce în alte ţări ale UE, rata mor tali tă ţii e de 300 de pacienţi/100.000 de loc.
Deşi în ultimii se remarcă o uşoare scădere a in cidenţei şi mortalităţii, datorată pregătirii foarte bune a medicilor, sunt în continuare probleme cu finanţarea. "Pregătirea nu poate suplini lipsa unor condiţii adecvate de diagnostic şi tratament, iar realizarea unităţilor de urgenţă neurovasculară ar trebui să reprezinte o prioritate", atrage atenţia Prof. Dr. Dafin Mureşanu, pre şe dinte al Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi preşedintele SSNN.
Dacă pacienţii cu boala Parkinson, epilepsie, precum şi cei diagnosticaţi cu boli neurocognitive beneficiază de tratament gratuit, în ceea ce p