Din sezonul viitor, cluburile pot primi licenţă pentru a evolua pe prima scenă a fotbalului din România chiar dacă au restanţe la plata contribuţiilor faţă de stat. Anunţul a fost făcut astăzi de către Viorel Duru, directorul Departamentului de Licenţiere din cadrul FRF.
La finalul sezonului trecut, Rapid şi Universitatea Cluj, echipe aflate pe prima scenă, n-au mai primit licenţa pentru sezonul 2013-2014.
Clujenii s-au salvat in extremis, la TAS, iar giuleştenii au fost trimişi în liga secundă. Nici CS Severin n-a primit în mai licenţa, dar acest aspect n-a mai contat, pentru că clubul s-a desfiinţat.
Coma financiară care afectează fotbalul de la noi a determinat cluburile să facă presiuni asupra FRF pentru coborârea criteriilor de licenţiere, iar diriguitorii au acceptat.
După ce, din sezonul 2012-2013, licenţa a fost scoasă pentru liga secundă, din sezonul viitor, 2013-2014, s-a uşurat misiunea şi pentru echipele de pe prima scenă.
Până marţi, dacă cluburile din Liga I aveau datorii către terţi, însemnând jucători, alte cluburi sau bugetul de stat, nu mai primeau licenţa pentru sezonul următor. Azi, într-o conferinţă de presă, Viorel Duru, directorul sistemului de licenţiere din cadrul FRF, a anunţat vestea cea mare.
„Pentru sezonul 2014-2015, nu vom mai evalua datoriile către stat, plata impozitelor şi taxelor, aşa cum e prevăzut pentru obţinerea licenţei pentru participarea în cupele europene. Au fost mulţi conducători care spuneau ce interesează federaţia ce datorii au cluburile către stat? Atunci am zis OK“, a explicat Duru.
Ajutor pentru toţi, mai ales pentru „insolvenţi“
În noul manual de licenţiere, care trebuie trimis la UEFA până la data de 31 octombrie, s-au mai inserat două modificări importante.
Prima este o mână de ajutor întinsă clubur