După câteva întâlniri avute în acest an la Universitatea şi Filarmonica din Bănie, filosoful şi dirijorul francez Francois Robert Girolami (foto) a afirmat că locuitorii Craiovei sunt de o mare căldură sufletească, iar oraşul este frumos, ca şi femeile din Bănie. Astă-seară el va asigura conducerea muzicală a spectacolului „Nabucco“ de la Teatrul Liric „Elena Teodorini“.
Ion Jianu: Maestre Girolami, sunteţi un dirijor renumit în Europa, fost profesor de filosofie la Université de Provence (Franţa). Cum se împacă filosofia cu muzica?
Francois Robert Girolami: Am studiat filosofia şi muzica simultan, de plăcere, şi la alegerea mea, pentru că cele două sunt complementare. Prima (filosofia) aduce plăcerea intelectuală, iar a doua pe cea senzuală. În antichitatea greacă, filosofii erau muzicieni pentru că muzica era o parte a filosofiei. Filosofia m-a ajutat mult la interpretările muzicale. Rolul interpretului este de a produce plăcere publicului. Trebuie înţeleasă gândirea compozitorului şi recreată opera în context contemporan. Trebuie să fii, în acelaşi timp, fidel şi… infidel!
„România a devenit pasiunea mea!“
I.J.: Aţi fost deseori în România, în acest an aţi ajuns şi în Craiova, în iunie, şi acum (octombrie). Cum a fost prima întâlnire cu Bănia, cea din iunie, când aţi ţinut o conferinţă pe teme de filosofie la Centrul de Studii asupra Imaginarului şi Raţionalităţii „Mircea Eliade“ (Universitatea din Craiova), la invitaţia directorului acestui centru, prof. univ. dr. Ionel Buşe?
F.R.G.: Eu vin în România de multă vreme… Ţara aceasta a devenit pasiunea mea! Am citit lucrările de filosofie ale profesorului Ionel Buşe la Paris şi m-au interesat mult. Consider că ele sunt importante pentru devenirea gândirii. Universitarul craiovean Ionel Buşe este foarte cunoscut în Franţa prin studiile şi conferinţele sale şi sper că vom colab