Primarii de comune şi de oraşe din Constanţa sunt nemulţumiţi de activitatea guvernului şi nu ezită să arate în public acest lucru, de câte ori au ocazia.
Cea mai recentă oportunitate au avut-o în comuna Cumpăna, unde a fost organizat seminarul cu tema “Reforma administrativ- teritorială în rural. Priorităţi şi mecanisme”, susţinut de Sorin Ioniţă – Preşedinte Expert Forum (EFOR). Au participat reprezentanţi al comunelor: Pecineaga, Horia, Mereni, Chirnogeni, Albeşti, Peştera, Topalu, Seimeni, Cuza-Vodă, Cumpăna, Grădina, Târguşor, Poarta Albă, Amzacea, Mihail Kogălniceanu, Saraiu, prin primari, viceprimari, secretari, sau funcţionari publici desemnaţi.
Reprezentanţii administraţiei publice locale au expus punctele de vedere privind reforma administrativ teritorială în rural, precizând faptul că reformele radicale sunt mai mult discutate decât implementate, provocate de dificultăţi politice, opoziţie în teritoriu.
Edilii comunelor au precizat avantajele şi dezavantajele reformei administrative. Filiala Judeţeană Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România susţine păstrarea comunelor în forma actuală, având în vedere faptul că numărul de locuitori, deşi mic, este raportat la o suprafaţă mare de teren (de exemplu, spune ei, o comună cu 1.500 locuitori se întinde pe o suprafaţă de 15.000 ha teren).
”Personalitatea juridică a unităţilor administrativ-teritoriale îi oferă rădăcini locuitorului din mediul rural, care astfel îşi păstrează identitatea, originea. Tocmai de aceea, comunele membre ale Filialei Judeţene Constanţa a ACoR lucrează prin acorduri de cooperare, în interesul locuitorilor din mediul rural, care au nevoie de servicii publice acasă, în localitatea de domiciliu, dar şi în sprijinul administraţiei publice locale (servicii de audit, servicii de expertiză fiscală, de urbanism şi amenajarea teritoriului, servicii juridice)”, spun rep