Premierul Victor Ponta a dezvelit ieri, la Istanbul, la Muzeul Yedikule, o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu și celor patru fii ai săi. Evenimentul, cu puternic accent de PR, relatat pe larg de presa obedienta USL, contine insa si o doza serioasa legata de memoria istorica si de reconcilierea cu trecutul, aspect evidentiat si de jurnalistul Ion Cristoiu intr-un editorial mai vechi din “Evenimentul zilei” (01.06.2013), cu titlul “Ungurii sunt mai buni ca noi pana si la Istanbul”.
Printr-o miscare abila de imagine, Victor Ponta a invocat exact comentariul lui Ion Cristoiu drept sursa a deciziei sale de a inaugura la Istanbul acea placheta comemorativa dedicata domnitorului Constantin Brancoveanu. “Ion Cristoiu spunea ca nu suntem in stare sa pune si noi macar o placa in memoria inaintasilor. Recunosc ca de acolo mi-a venit ideea”, a declarat Ponta. Premierul a impuscat astfel doi iepuri dintr-un foc: a iesit in public ca om politic preocupat sa puna in valoare trecutul istoric al romanilor si a incercat sa arate presei ca poate fi capabil de gesturi constructive chiar si atunci cand ele sunt evocate de jurnalisti care nu-i sunt servili.
In editorialul cu pricina, care i-a servit drept impuls istoric lui Victor Ponta, Ion Cristoiu amintea de o propunere mai veche privind înălţarea pe malurile Bosforului a unui Complex monumental dedicat figurilor româneşti legate într-un fel de Constantinopol. Ideea a fost enuntata de doi fosti ofiteri in rezerva - dr. Cristache Gheorghe şi dr. Florian Tucă -, in cartea Români în Europa şi în lume. Mărturii pentru eternitate, apărută la Editura Europa Nova, Bucureşti, 2002. In editorialul sau, Ion Cristoiu a citat acel pasaj din carte care l-a impins pe Victor Ponta sa faca drumul pana la Istanbul:
214 anul brancoveanu 300 ani moartea
Premierul Victor Ponta a dezvelit ieri,