Nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie, care în acest an a fost sub cel din 2012, ceea ce ar fi afectat negativ încasările bugetare.
Accizele ar putea fi calculate în funcţie de rata inflaţiei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat marţi la GÂNDUL LIVE că Guvernul intenţionează să renunţe anul viitor la stabilirea accizelor în funcţie de cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fără să precizeze însă care va fi noua modalitate de calcul.
"Vom vedea. Dumneavoastră găsiţi o motivaţie logică pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivaţie câtă vreme era clar că se depreciază permanent cursul de schimb. Şi atunci aveai cumva o certitudine că prin raportarea unui curs mai mare vei avea încasări. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifică", a spus el.
Banca Centrală Europeană a aunţat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% faţă de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizată în acest an.
Modificarea metodologiei de calcul a accizelor ar trebui negociată cu Fondul Monetar Internaţional. În cazul schimbării formulei de calcul este greu de crezut că va fi utilizat un nivel estimat al inflaţiei pentru 2013, au adăugat sursele.
În cazul pensiilor, legea prevede indexarea cu rata medie a inflaţiei din urmă cu doi ani, aşa cum este stabilită în datele finale ale Institutului Naţional de Statistică.
Dacă va fi aplicată această regulă şi în cazul accizelor, atunci taxele ar creşte anul viitor cu rata medie a inflaţiei din 2012, care s-a plasat la 3,33%.
Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este a