Autorităţile americane nu rămân indiferente la demersurile disperate ale Moscovei de a ţine sub papuc fostele republici sovietice. Astfel că ambasada SUA la Bucureşti s-a declarat pentru semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE, la Summitul de la Vilnius, pe principiul că fiecare stat are dreptul să-şi aleagă singur drumul dezvoltării economice în conformitate cu interesul naţional. Reacţia Washingtonului survine şi pe fondul ameninţărilor Rusiei privind tăierea gazelor pentru Ucraina, care doreşte acelaşi parcurs european ca şi Moldova.
Mai mult, primul-ministru moldovean, Iurie Leancă, s-a întâlnit miercuri cu liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şeciuk, pentru a discuta despre căile de rezolvare a conflictului transnistrean şi şansele pentru un dialog susţinut.
Americanii, alături de Bruxelles
Diplomaţia americană a precizat marţi că nici o ţară nu poate determina orientarea politică şi economică a altui stat sau ce alianţe sau acorduri comerciale poate încheia o altă ţară, scrie Mediafax. Autorităţile de la Washington au anunţat că susţin liberul schimb între state, reglementat prin acordurile comerciale internaţionale. De aceea, SUA colaborează cu Bruxelles-ul, dar şi cu Guvernul de la Chişinău pentru apropierea Moldovei de UE. În septembrie, miniştrii de Externe român şi polonez, Titus Corlăţean şi Radosław Sikorski, au cerut europenilor să cumpere vinul moldovenesc după refuzul Rusiei de a importa băutura din R.Molodova. Ulterior, Comisia Europeană a anunţat că deschide complet piaţa europeană pentru aceste vinuri.
Negocieri pentru Transnistria
Executivul de la Chişinău a informat, potrivit Agerpres, că premierul Leancă se va întâlni cu Şeciuk la Landshut, Germania, în cadrul unei reuniuni organizată de OSCE şi guvernul Germaniei. Recent, Şevciuk s-a arătat deranjat că R. Moldova intenţionează să parafeze acord