Săptămâna trecută s-a râs mult pe Internet pe seama unui liste cu 193 de păcate, publicată, tot online, de biserica Sfânta Treime Ghencea, pe propriul site –www.sfantatreimeghencea.ro. Bine că nu acceptau comentarii la așa-numitul “Îndreptar pentru spovedanie – Lista de păcate”, căci ar fi bătut recordul la numărul de hater-i pe pixel. Oricum, am observat că pe site-urile ortodoxe nu se aplică reciprocitatea creștină. Adică fanaticii religioși urlă ca din gură de șarpe dacă nu-i lași să comenteze pe site-ul, blog-ul sau contul tău de Facebook, însă ei nu-ți acordă acest drept, considerând că și-ar băga diavolul în casa virtuală.
Subiectul a fost preluat din online de către televiziuni, care n-au fost deloc blânde cu păcatele de pe-acolo și mai mult ca sigur n-am fost eu singurul ziarist care a încercat să stea de vorbă cu cineva de la biserica respectivă. Din nefericire, am reușit să vorbesc doar cu o respectabilă doamnă care vinde lumânări și care, cu generozitate, mi-a oferit numele parohului, părintele Ion Grădincea. Acesta, însă, mai atent la cele lumești, probabil că a văzut că biserica sa și păcatele înșirate pe site au devenit subiect de presă, așa că n-a prea răspuns la numerele pe care nu le cunoaște. “N-a prea” în sensul că n-a răspuns deloc. Acum, dacă încercați să accesați link-ul la care se găsea lista păcatelor, pagina nu mai există. Cineva, cumva, s-o fi prins de ridicol și o fi alertat preoțimea, care s-a grăbit să-și șteargă urmele. Dar știți cum e, pe Internet urmele dispar greu. Cu atât mai mult dacă, prevăzător, ai făcut o captură de ecran și ai copiat și lista.
Am putea împărți cele 193 de păcate imaginate de preoții de la Sfânta Treime Ghencea în câteva categorii mari: variațiuni explicative la păcatele capitale, adaptări moderne ale păcatelor capitale, aberații, aberații pure, delir medieval. Și, poate, ar mai fi.
Nu are