Fundaţia Heifer România derulează mai multe proiecte în ţară, prin care persoanele nevoiaşe, dar serioase, primesc animale să le crească, condiţia fiind să dăruiască mai departe primul pui provenit de la acestea.
Sistemul este simplu. Voluntarii fundaţiei selectează beneficiari din rândul persoanelor cu venituri mici, dar care vor să îşi îmbunătăţească viaţa. Acestea primesc animale de rasă, familii de albine, puieți de pomi fructiferi sau de brad, sunt învăţaţi prin intermediul unor programe gândite şi susţinute de specialiști, cum sunt medicii veterinari, cum să aibă grijă de darul primit şi primesc bani pentru furaje, în cazul animalelor. Singura condiţie este să îngrijească animalele şi să dea mai departe pe cât au primit. O parte din fondurile necesare derulării acestor programe provin din donații strânse în Statele Unite.
Unul dintre proiecte este cel implementat în comuna Rasca din Cluj, "Ţăranii hrănesc copiii". Aici, Adrian Gligan, mândru proprietar a vreo trei hectare de păşune, a primit o văcuţă gestantă de rasă în 2011, care s-a alăturat celorlalte două pe care le avea. Condiţia impusă la primirea văcuţei era, dacă primul născut al vacii este femelă, să o dea mai departe unei alte familii de ţărani, iar dacă era viţel, acesta să fie crescut şi dat spre tăiere unui abator, iar carnea să ajungă la un spital de copiii sau la un centru de plasament din Cluj. Totodată, o parte din laptele vacii primite trebuie livrat la centre şi spitale pentru copii.
Activitatea Fundaţiei Heifer a început în centrul ţării, însă s-a extins şi spre sud. Anul trecut a venit şi rândul celor din "Bragadiru de Teleroman", după cum spune Simona Mierlea, una dintre beneficiarile programului "O şansă pentru familia ta", derulat de Fundaţia Heifer, în parteneriat du Danone şi cu sprijinul fondului de investiţii Danone Ecosystem. Alături de soțul ei,