Statul român face o mare greşeală că nu profită de legătura dintre Halloween şi mitul Dracula. O spune la RFI fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii. El îi ironizează pe cei care pledează pentru demitizarea domnitorului Vlad Ţepeş.
Unele agenţii oferă de Halloween pachete turistice axate pe mitul contelui Dracula, în decorul unor castele şi cetăţi medievale, precum Bran, Târgovişte sau Sighişoara.
Dan Matei Agathon crede însă că problema e la nivel naţional şi că România nu ştie să valorifice mitul Dracula. "Agenţiile de turism nu ratează ocazia de a-şi face o promovare şi de a vinde locuri. În ultima perioadă au intrat şi pensiunile. Au spart valul cele din Bran-Moeciu, datorită faptului că mulţi sunt atraşi de Halloween la castelul Dracula, la castelul Bran. Este oarecum firesc, se face imediat o legătură între Halloween şi Dracula, o legătură care mie îmi place", spune fostul ministru al Turismului.
El crede că "este o mare greşeală că nu se profită de interconectare (între mitul Dracula şi Halloween-n.r.), poate ar fi benefică. Noi avem tentaţia ca la nivel naţional să aşteptăm să vină evenimentul peste noi şi după aia să spunem aoleu, dar ce rău îmi pare că nu am reuşit noi să atragem atenţia asupra lui. Există numai interesul direct al turoperatorilor".
"Avem arma şi nu ştim ce să facem cu ea"
România a preferat în ultimii ani să promoveze imaginea istorică a domnitorului Vlad Ţepeş şi nu să marşeze pe mitul Dracula. Dan Matei Agathon crede că "este o tâmpenie! Ea a pornit de la o serie de intelectuali subţiri, fini, care nu coboară din turnul lor de fildeş şi care tot timpul spuneau că Dracula este o legendă, Vlad Ţepeş este istorie, să vindem istoria. Eu am încercat tot timpul să demonstrez că marile figuri istorice, de la Mircea cel Bătrân la