Propunerea de a suplimenta acciza la combustibili pentru a susţine construcţia de autostrăzi nu e singura măsură de echilibrare a veniturilor bugetare. Ministrul Finanţelor a pomenit ieri de “eliminarea excepţiilor de taxare” ceea ce lasă loc de CAS-uri mărite la drepturile de autor, PFA, noi aşezări la microîntreprinderi. N-a fost avansată nici o sugestie concretă pentru combaterea evaziunii.
Supradimensionarea încasărilor în proiectul de buget pentru 2013 are efecte perverse. Autorităţile trebuie să caute acum noi surse de venituri în paralel cu reducerea de cheltuieli pentru a ţine sub control bugetul de anul viitor. “E clar că statul caută soluţii de echilibrare a raportului venituri-cheltuieli. Nu e deloc uşor, e vorba de miliarde de lei iar ţinta de deficit pentru 2014 este de aproximativ 2 procente pe cash”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Propunerile pentru o nouă revoluţie fiscală au început să curgă. Mai întâi, taxa Fenechiu resuscitată. E vorba de majorarea cu câţiva eurocenţi pe litru a accizei la combustibilil, în “scopul nobil” de a susţine construcţia de autostrăzi. Ideea nu e nouă-în această vară Ministrul “Marilor Proiecte”, Dan Şova propunea ca 5% din veniturile colectate din rovignete să fie redirecţionate în acelaşi scop. Acum nu mai este însă vorba de o “recirculare” a acestor bani ci de un supliment introdus în acciză
Ieri, Ministrul Finanţelor, Liviu Voinea ,a vorbit de “eliminarea excepţiilor de taxare asupra unor categorii de venituri”. Deşi nu s-au dat exemple concrete decât la categoria “nu la asta ne-am referit” (veniturile persoanelor din întreţinere-“nu impozităm nici nevasta, nici amanta” sublinia Voinea), putem presupune câteva direcţii posibile. La nivel “micro”:
*uniformizarea CAS şi CASS pentru mai multe categorii de venituri. Drepturile de autor de pildă pot fi taxate ca un contract