Deşi le-au dat amenzi usturătoare, specialiştii în sănătate publică spun, totuşi, că şcolile din rural sunt mai bine gospodărite decât cele de la oraş
Aproape o sută de creşe, grădiniţe, şcoli şi licee cu sau fără autorizaţie sanitară de funcţionare au fost controlate, de la începutul anului şcolar, de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. Potrivit şefului instituţiei, dr. Constantin Dina, în urma problemelor, în special cele legate de igiena copiilor, au fost aplicate sancţiuni şi s-au dispus termene de remediere astfel încât elevii să nu fie în pericol de îmbolnăvire. El a dat ca exemplu şcoala primară din Băltăgeşti unde în urma a două controale s-a stabilit că unitatea şcolară nu dispune de apă curentă, nu exista grup sanitar, iar în curte se lucra la forarea unui puţ. Amenda destul de usturătoare a fost de 1.000 de lei şi a fost aplicată directorului şcolii din Băltăgeşti, Mariana Dincă. „Este o sumă foarte mare şi nu mi se pare normal pentru că nu a depins doar de mine să le asigurăm copiilor condiţii de igienă“, ne-a declarat, ieri, directorul, Mariana Dincă. Aceasta a explicat că în sat nu există apă curentă, iar în urma forării puţului nu s-a dat peste o sursă de apă. Totuşi, conducerea şcolii a găsit soluţii, aşa că a achiziţionat o toaletă ecologică şi un filtru pentru apa potabilă, iar în interior va fi amenajat un lavoar pentru ca elevii să se poată spăla pe mâini.
Probleme de igienă, mai exact lipsa materialelor de dezinsecţie, au fost descoperite şi la Şcoala Gimnazială nr. 39 din Constanţa şi la Grădiniţa „Albatros“ din Năvodari. La Grupul Şcolar „Lazăr Edeleanu“, D.S.P. Constanţa a amendat conducerea şcolii după ce a constatat că unele clase au rămas nezugrăvite, iar grupurile sanitare pentru elevi şi dascăli au uşile defecte şi plafoanele degradate.
„Totuşi ca o concluzie generală, şcolile de la ţară sunt mult mai