Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, marţi, respingerea cererii privind avizarea menţinerii în funcţie a procurorului Eugen Iacobescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Magistratul a împlinit vârsta pensionării şi trebuia să solicite, anual, avizul acestui for.
Procurorul Eugen Iacobescu a împlinit vârsta pensionării şi, pentru a continua în funcţia de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, trebuia să solicite, anual, menţinerea. Hotărârea în acest caz aparţine Plenului CSM, forul de conducere al magistraţilor din România hotărând, marţi, respingerea cererii privind avizarea menţinerii în funcţie a procurorului Iacobescu. Magistratul va fi nevoit, astfel, să iasă la pensie, în perioada următoare.
CSM a decis, în 2008, ca judecătorii şi procurorii să poată rămâne pe funcţii, după împlinirea vârstei de pensionare, până la 70 de ani. CSM a mai stabilit că „în fundamentarea punctelor de vedere care însoţesc propunerea de avizare a menţinerii în funcţie trebuie să fie avute în vedere orice aspecte din care să rezulte dacă solicitantul este în măsură să îşi continue activitatea în condiţii corespunzătoare”. În ceea ce priveşte procedura de soluţionare a cererilor de reîncadrare, foştii magistraţi pensionaţi trebuie să facă o cerere de reîncadrare în funcţia deţinută anterior, cerere care se prezintă preşedintelui instanţei sau conducătorului parchetului la care a funcţionat anterior pensionării. Preşedintele instanţei, respectiv conducătorul parchetului investit cu o cerere de reîncadrare în funcţie va solicita punctul de vedere al colegiului de conducere, iar apoi va înainta CSM solicitarea şi punctul de vedere.
Mutat disciplinar din cauza lui Bercea
În februarie 2012, Secţia de disciplină pentru procurori din cadrul CSM a decis ca procurorul Iacobescu să lucreze pentru trei luni la P