Consiliul Fiscal critică Guvernul pentru modul în care a gestionat bugetul de stat în acest an, ratarea ţintei de deficit „fiind probabil inevitabilă”. În plus, experţii avertizează că pentru 2014 „sunt necesare măsuri discreționare suplimentare semnificative”.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a transmis miercuri Executivului că „este esențial ca rezultatul execuției bugetare din 2013 să asigure încadrarea în limita de 3% din PIB, statuată de Pactul de Stabilitate și Creștere, astfel încât să poată fi evitată declanșarea unei noi proceduri de deficit excesiv”. În plus, Consiliul recomandă ca ţinta de deficit să aibă „o marja suficient de confortabilă pentru a putea acomoda potenţiale revizuiri ulterioare de date”.
„Dacă majorarea de deficit cash efectuată cu prilejul primei rectificări bugetare nu atrăgea după sine, conform evaluării guvernamentale, o majorare a țintei de deficit bugetar ESA95 (relevant din perspectiva relației cu Uniunea Europeană), acest lucru nu se mai întâmplă acum, ratarea obiectivului iniţial de deficit ESA95 de 2,4% din PIB fiind probabil inevitabilă”, se precizează în punctul de vedere transmis Executivului.
În plus, Ionuţ Dumitru reaminteşte că la momentul primei rectificări bugetare „existau deja suficiente elemente de natură să indice faptul că estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsită de prudență”, însă Guvernul nu a ţinut cont de observaţiile Consiliului. În acest context, „modul în care s-a desfășurat procesul bugetar din acest an – ambele rectificări bugetare aducând majorări ale țintei de deficit, (...) pune sub semnul întrebării relevanța regulilor bugetare și angajamentul față de respectarea disciplinei fiscale”, se precizează în documentul amintit.
Prin cea de-a doua rectificare bugetară, discutată miecuri în şedinţa de guvern, Finanţele propun majorarea deficitul