Delegatia trimisa in SUA de catre Uniunea Europeana isi continua misiunea de aflare a adevarului privind activitatile de spionaj ale serviciilor secrete americane, urmand sa se intalneasca miercuri cu oficiali ai Casei Albe.
Comitetul pentru Libertati Civile al Parlamentului European se afla la Washington de luni si a avut deja intalniri cu reprezentanti ai Departamentului de Stat, ai Congresului american si cu reprezentanti ai mai multor servicii secrete, arata CNN.
Miercuri, Comitetul se va intalni cu Karen Donfried, director pentru Afaceri Europene al Consiliului National de Securitate, pentru a discuta impactul pe care l-au avut programele de supraveghere ale comunicatiilor asupra cetatenilor europeni.
Discutiile au fost descrise drept un prilej pentru a vedea daca sunt "posibile despagubiri legale pentru cetatenii UE" care au fost afectati de activitatea de supraveghere americana. Nu au fost indicate insa exemple concrete despre cum ar putea arata astfel de despagubiri.
In timp ce liderii europeni, precum cancelarul german Angela Merkel si omologii ei din Franta si Spania, au reactionat cu indignare si furie la dezvalurile privind activitatile de spionaj americane, sefii din cadrul comunitatii de informatii americane au inceput sa contraatace.
Seful Agentiei Nationale pentru Securitate a SUA, generalul Keith Alexander, a negat marti ca Statele Unite au colectat inregistrari cu convorbirile telefonice si corespondenta pe mail ale cetatenilor europeni, calificand rapoartele bazate pe informatiile furnizate de Edward Snowden drept "complet false".
Scandalul spionajului ia amploare: NSA ar fi ascultat convorbirile a 35 de lideri ai lumii
Alexander, impreuna cu colegul sau James Clapper, director al Serviciului National de Informatii, au aparut in fata Comitetului de Supraveghere a Ser