Antena 3 începe azi o campanie despre normalitate. Timp de o lună veţi vedea români aproape neştiuţi, care fac din România o altfel de ţară, o Românie aşa cum ne-o dorim cu toţii. Personajele pe care le veţi urmări pot fi acei oameni care schimbă imaginea României în lume. Sunt oameni cu performanţe deosebite, sunt oameni creativi, sunt oameni recunoscuţi şi respectaţi. Sunt "Români buni europeni".
Începem prezentarea lor cu Mircea Tudor, cel care a inventat cel mai performant sistem de scanare din vămi, Roboscan, cu care a câştigat marele premiu al Salonului de Invenţii de la Geneva, primul trofeu de acest gen din istoria României. Curând, Mircea Tudor a spart o altă barieră. Roboscan Aeria, dispozitivul care identifică obiecte de contrabandă sau amenţinare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului. O invenţie care a adus României pentru a doua oară marele premiu al Salonului de Invenţii de la Geneva.
Invenţiile lui Mircea Tudor şi ale echipei sale sunt recunoscute în toată lumea. Inventatorii au câştigat pentru a doua oară premiul cel mare la Salonul de Invenţii şi Produse Noi de la Geneva cu Roboscan M2 Aeria, o invenţie care permite verificarea neintruzivă a avioanelor. Invenţia este prima de acest gen din lume. Este un proiect la care s-a lucrat mai bine de cinci ani cu o echipă formată din peste 20 de specialişti.
Şi dacă România nu a reacţionat încă la invenţia românilor, alţii au făcut-o.
Din echipa care a lucrat la Roboscan Aeria face parte şi Doru Munteanu, cercetător în electronică, care s-a ocupat de coordonarea tehnică, imaginistică şi partea electronică.
În prezent, echipa de cercetători lucrează la un proiect nou, scannerul cu accelerator liniar - o variantă mai performantă a scannerului de autovehicule, care "vede" orice obiect prin 30 de cm de metal.