Colectarea de date despre liderii mondiali este un „principiu fundamental” al agenţiilor de informaţii, iar activităţile statelor care se spionează între ele reprezintă „stradă cu două sensuri”, explică James Clapper, directorul comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA. Oficialul a subliniat însă faptul că interceptările care au adus SUA în mijlocul acestui scandal au fost realizate de serviciile europene din ordinul propriilor guverne.
James Clapper s-a adresat marţi Congresului american, care trebuie să revizuiască protocolul de operare al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii în urma dezvălurilor făcute în baza documentelor interne furnizate de fostul colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) Edward Snowden.
Acestea au iscandat un scandal internaţional privind practicile de colectare de informaţii ale serviciilor americane peste hotare şi au generat o amplă dezbatere la Washington privind necesitatea reformării sistemului de funcţionare al acestor agenţii.
„Timp de 50 de ani de când lucrez în informaţii, a cunoaşte intenţiile liderilor este un principiu fundamental pentru ceea ce încercăm să colectăm şi să analizăm”, a explicat Clapper în cadrul unei audieri în faţa comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor.
Este vorba mai ales de „a determina dacă ceea ce spun corespunde cu ceea ce se întâmplă. Este indispensabil pentru noi să ştim încotro merge ţara, care le este politica, cum are consecinţe asupra noastră într-o întreagă serie de domenii”, a spus Clapper, care supervizează 16 agenţii de informaţii americane, printre care şi NSA care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor.
Declaraţiile oficialului au fost în linie cu poziţia adoptată ieri la nivel înalt la Washington. Pentru prima dată de la izbucnirea scandalului Snowden, liderii americani au